Menu
Min blog

Samtale er omsorg i ord og handling

Omsorg skal være mit ord i 2021. Jeg blev dybt bevæget, da Dronning Margrethe i sin nytårstale tilføjede en ekstra velsignelse: “Gud bevare jer alle sammen.”

Jeg fik en klump i halsen. Det var så stærkt. Med få ord kan man udtrykke omsorg for et andet menneske. Eller et helt folk. Det kan vi alle lære noget af.

Løgstrup om at holde i hånd

Omsorg skal vi have mere af. Coronakrisen har lært os, at vi er dybt afhængige af hinanden. K. E. Løgstrups ord om, at vi holder vores medmenneskes liv i vores hænder, er tydelige for alle nu.

Løgstrup skriver i Den Etiske Fordring:

“Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre uden at han holder noget af dets liv i sin hånd. Det kan være meget lidt, en forbigående stemning, en oplagthed, man får til at visne, eller som man vækker, en lede som man uddyber eller hæver. Men det kan også forfærdende meget, så det simpelthen står til den enkelte, om den andens liv lykkes eller ej.”

Dronning Margrethe viste omsorg, da hun lyste den ekstra velsignelse over os alle sammen. En forbigående sindstemning og meget mere end det. Gud være med dig.

Livssamtalen fuld af omsorg

Jeg vil sætte fokus på omsorg i det nye år. I debatten i skrift og tale. I mit virke som præst. Ikke mindst i livssamtaler med mennesker. Disse samtaler fylder mere og mere. I samtalen med et medmenneske om eksistensen, er det ikke de mange ord, der er vigtige. Det afgørende er, at den man taler med, føler sig hørt, set og taget alvorligt. Og at vedkommende fornemmer en omsorg. Gang på gang har jeg set, hvordan den professionelle omsorg, jeg kan vise som præst, gør en kæmpe forskel i et menneskes liv.

Gang på gang har jeg set, hvordan den professionelle omsorg, jeg kan vise som præst, gør en kæmpe forskel i et menneskes liv.

Christian Roar Pedersen

Nogle gange snubler vi på livets vej. Sådan er det bare. Når vi ligger der, har vi brug for et menneske, som møder os og tager os alvorligt. En der ser os, som vi er med alle sårene på sjælen. En der kan rumme os og ikke er bange for at gå med ind i det meningsløse og være der. En der hjælper os med at se med nådige øjne på os selv, når vi præget af skam ikke kan holde vores eget spejlbillede ud.

Sjælesorg – omsorg for sjælen

Som præster står vi til rådighed for sjælesorgssamtaler. Sjælesorg har ikke noget med sorg som sådan at gøre. Ordet kommer fra det tyske “sorge”, der betyder omsorg, og dækker over fortrolige samtaler med en præst om det, som presser sig på i dit liv lige nu. Folkekirkens præster er alle uddannet inden for sjælesorg, og når man taler med en præst, føres der ikke journal.

Kontakt mig, hvis du har brug for en samtale. Vi kan tale sammen både online eller over en kop kaffe.

Læs også: Tal med en præst – omsorg for sjælen

Om forfatteren

Sognepræst, debattør og foredragsholder

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar