Menu
Min blog

Kære konfirmander: I er elsket på forhånd

Det er en glæde hvert år: At sende de håbefulde konfirmander ud i verden.

Konfirmanderne har forberedt sig siden august. Vi har været på konfirmandlejr sammen. Drengene holdt mig vågen, til klokken var over fem om natten. Men de havde jo også lige været på natløb.

I undervisningen har vi talt om, hvordan det er at miste et elsket menneske. Flere har oplevet det på nært hold. Vi har diskuteret etik. Mødet en prostitueret, der alt for tidligt kom ind på en forkert vej med stoffer, har gjort indtryk på de unge. Det er vigtigt at vælge sine venner med omhu.

“Skal vi sige trosbekendelsen selv til konfirmationen?”, spørger konfirmanderne nu. Nej, bare rolig: Vi siger den sammen. Vi er fælles om det her.

I gamle dage forlod man skolen efter syvende klasse og kom ud at tjene. Vi skal ikke længere tilbage end til bedsteforældrene, for at de kan huske det. Dengang gav det god mening, når man sagde, at man trådte ind i de voksnes rækker.

Det gør det sådan set stadig. Det tager måske bare lidt længere tid at træde ind i rækkerne. Men verden har også forandret sig meget. Den er blevet mere kompleks. Alligevel er den stadig den samme. Menneskelivet bærer noget universelt i sig. Vi fødes, vi elsker, vi dør.

Med eller uden smartphone.

Det er det liv, vi har søgt at ruste konfirmanderne til. Der er så mange valg. Hvilken uddannelse skal jeg vælge? Hvem skal jeg være kærester med? Hvor skal jeg bo?

Det ville være rart, hvis der var en manual, som man kunne slå det hele op i. Det er der ikke, og kristendommen er netop ikke en lovreligion, hvor alle aspekter af livet er reguleret af regler. Vi er voksne mennesker, der er sat fri i kærlighed til at omfavne verden med al dens kompleksitet. Sat fri –  fordi vi er elsket ubetinget. ‘

Vi er ikke noget værd, fordi vi gør os fortjent til det. Vi er elsket på forhånd.

Læs hele blogindlægget om konfirmanderne på tv2.nord…

Om forfatteren

Sognepræst, debattør og foredragsholder

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar