Katolsk valfart til Pestkapellet på Ehrwalder Alm i Østrig den 14. august. Anledningen er Maria optagelse i himlen.

Mødet mellem himmel og jord

Hvor møder vi Gud? Det er ikke nemt at svare på, men under vandring i alperne mellem bjergkøer med klingende bjælder mens mørket faldt på kom der et bud.

I sommerferien deltog jeg i en katolsk valfart. Anledningen var Maria optagelse i himlen, som er en stor helligdag i den katolske kirke. I Østrig, hvor vi var, er det en national helligdag.

Aftenen før selve helligdagen gik vi valfarten. Ligesom vi fejrer jul herhjemme aftenen før juledag.

Valfarten foregik på almen i 1500 meters højde med køer med klokker som flot baggrundsmusik og bjergene som storslået kulisse. Mørket var ved at falde på og stjernerne begyndt at lyse.

Selve vandringen tog en halv time. Vi gik med hver vores fakkel i hånden og sagde rosenkransbønnen i kor igen og igen for til sidst at gå i stilhed.

Målet var Pestkapellet. Et kapel der er rejst i taknemmelighed for, at Gud hjalp under et udbrud af pest. Det er en ganske lille kapel, som man ikke kan gå ind i. Så messen foregik udendørs under stjernerne.

Den ældre præst bød velkommen og opsummerede, hvad helligdagen drejer sig om: Mødet mellem himmel og jord. Det er det, som sker med Maria.

Og tilføjede præsten: Selv om det ikke er populært hos alle, så kan mødet med en flygtning også være et sådant møde mellem himmel og jord.

Et meget stærkt udsagn, om at vi møder Gud i vores medmennesker. Et udsagn der for mig virkede meget kraftfuldt kort efter, at en katolsk præst var dræbt i sin kirke af en flygtning i Frankrig.

I løbet af gudstjenesten ville alpekøerne også være med. De kom helt hen til hegnet rundt om kapellet og kiggede på lyset fra faklerne og ringende med deres klokker. Et skue der ledte mine tanker hen på barnet i krybben julenat.

Mødet mellem himmel og jord. Det hører vi om flere steder i Bibelen. Maria føder Guds Søn. Hvad I har gjort mod en af disse mine mindste, har I gjort mod mig, siger Jesus. Jesus følges som fremmed med to af sine disciple efter opstandelsen. Gud gæster os i form af et andet menneske. Måske en flygtning.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.