Menu
Min blog

Voldtægt: Det er bare for sjov

Hvilket værtshus har I scoret mest på? Det spørgsmål blev for nylig stillet på det sociale medie Jodel. Hurtigt kom der et par kommentarer om voldtægt: “Det er lige meget rape drug er rape drug” og “… piger i nederdel er lette at voldtage, når de knækker sig.”

Eksemplet er ikke enestående. At mænd laver sjov med voldtægt, er ikke noget nyt eller usædvanligt. Men det er et problem. For hvor sjovt er det lige, at en person skal leve med et overgreb hele livet? Ord skaber grobund for handling.

4.200 kvinder voldtages eller forsøges voldtaget hvert år i Danmark ifølge Det Kriminalpræventive Råd. Det store antal overgreb kommer et sted fra. Jeg mener det starter i skolegården med voldtægtsvittigheder. Vittigheder drengene har hørt fra de voksne mænd i deres omgangskreds. Der er en kultur, som nedarves. Nu også på sociale medier.

Men er humor ikke bare uskyldig eller i Danmark i hvert fald så hellig, at man ikke må begrænse den? Vi er jo kendetegnede ved som danskere, at vi laver sjov med alt. Humoren en af vores højt besungne værdier, og vi har retten til at håne.

Piet Hein har i et af sine gruk sagt: “Den, som kun tar spøg for spøg og alvor kun alvorligt, han og hun har faktisk fattet begge dele dårligt.” Dermed også sagt, at der bag enhver spøg ligger en alvor. Man skal tænke sig om, inden man laver sjov med noget.

Er det ok at lave jokes med at slå folk ihjel. Eller køre folk ned. Eller lemlæste dem med en skovl. Nej vel. Det er bare dårlig humor. Hvorfor er det så, nogle mener, det er i orden at lave sjov med overgreb på kvinder. Det stammer fra et forskruet kvindesyn, hvor mænd tænker, at kvinderne jo inderst inde godt vil, selvom de siger nej. Hvis man tænker sådan, bliver det ok at joke med, at man lige sniger den ind mens hun sover. Det skal der gøres op med.

Dem der ikke mener, at vi har en voldtægtskultur i Danmark skulle tage at læse nogle af de indlæg, der er på sociale medier. I vil blive overrasket! Kvindelige debattører får kommentarer om deres krop og udseende, og der trues med/jokes om overgreb.

Stakkels de kvinder som har været udsat for overgreb, og skal lægge ører til den digitale skolegårds kvindehumor. Stakkels de kvinder der udsættes for overgreb af mænd præget af den sprogbrug og kultur.

Vi må alle sige fra, hver gang vi hører disse ytringer.

Om forfatteren

Sognepræst, debattør og foredragsholder

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar