Menu
Min blog

Nytårsforsæt: I det nye år vil jeg være en synder

Nytår er lig med nytårsforsætter. I januar lover vi, at vi vil tabe os, dyrke mere motion og være bedre ved både dyr og mennesker. Vi har lige overstået december, hvor vi har spist os en pukkel til, været til julefrokoster og utroskaben har haft frit spil. Men i år skal det være anderledes. Vi har brug for at trække en streg i sandet. 2019 bringer nyt. En ny start, en bedre udgave af os selv og nye billeder på sociale medier. Vi skal være perfekte, succesrige og have styr på livet.

Hvordan gik det i 2018?

Men hvordan var det lige det gik i 2018? Det er nok de færreste, der har levet op til de nytårsforsætter vi startede året med. Det er godt at have idealer at stræbe efter, men hvert år må vi også erkende, at vi ikke formår at efterleve dem. Måske har vi brug for en mere realistisk tilgang til livet? På sociale medier skal vi alle være en eller anden udgave af perfekte 12-tals-piger. Der er ikke plads til sårbarhed og fejl. Det stresser os. Især fordi virkeligheden ikke ser sådan ud. I den virkelige verden er vi alle uperfekte med deller, tosset familie og en skæv karrierevej.

Er perfekt lig med succes?

Det er som om, vi kun kan blive succesfulde, hvis vi er fejlfri. Sådan er den europæiske iværksætterkultur, men i USA er det anderledes. På den anden side af Atlanterhavet er det helt legitimt at gå konkurs med en nystartet virksomhed. For kun på den måde lærer man, og til sidst lykkedes det. Der er en grund til, at alle de store tech-virksomheder – som Apple, Microsoft og Google – er fra USA og ikke har deres oprindelse i Europa.

Vi er syndere – ellers lyver vi

Hvem er vi som menneske? Små perfekte guder eller skabninger der begår fejl? I Første Johannesbrev står der: “Hvis vi siger, at vi ikke har synd, fører vi os selv på vildspor, og sandheden er ikke i os.”

Som kristne har vi en identitet som syndere. I en perfekt facebook-verden kan det lyde lidt gammeldags, men faktisk er det er en meget mere realistisk tilgang til livet end at tro, at vi er små guder. Vi må erkende, at vi har synden og det onde i os. Det er derfor, vi har behov for at forny vores nytårsforsætter hvert år. Det er fordi, vi er syndere, vi har brug for tilgivelse og Guds nåde.

Så ved I hvad: I 2019 vil jeg være en synder. Det går alligevel ikke så godt, når jeg bilder mig selv ind, at jeg er perfekt.

Glædelig nytår!


Om forfatteren

Sognepræst, debattør og foredragsholder

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar