Menu
Sådan faster du

Sådan faster du: Tip 2 – tid til stilhed

Videoen med tip nummer to til fasten handler om stilhed. Se den her.

“Stilheden er en moder, der føder mange børn.”

Sådan sagde en ortodoks metropolit engang til mig. Han har ret: Hvis vi tør går ind i stilheden, kan den være særdeles frugtbar.

Men det er ikke så nemt. Stilhed kræver, at vi øver os. De første gange man sætter sig ned, lukker munden og kigger ud i luften, vil der komme mange forstyrrende elementer frem. Man lægger mærke til bilstøjen i det fjerne, eller døren der smækker ovenpå. Ens åndedrag kan lige pludselig også virke overvældende og støjende.

Der kan også være mange tanker som flyver forbi: Fik jeg købt ind? Hvad med den opgave på arbejdet?

Lad det hele være og bliv blot i stilheden den tid, som du har planlagt. Det kan være at du når ind til en dybere stilhed, når alle lydene og tankerne er faret forbi. Ellers nås det næste gang, du prøver.

Efter noget tid vil du opleve, at du hurtigere kommer ind til den dybe stilhed. Der hvor man ikke blot er tavs, men hvor der er noget mere.

Til sidst en udfording fra præsten: Prøv at lægge mærke til, om Gud også er det et sted i stilheden?

Videoer om fasten
I anledning af fasten sætter jeg i en række videoer fokus på fasten.

Den kristne faste starter askeonsdag (i år 1. marts) og slutter påskedag (i år 16. april). Det er en tid til eftertanke og refleksion, samtidig er det en tid, hvor man ser frem mod påsken og forbereder sig på denne højtid.

Jeg har samlet et tema om fasten her…

Og jeg har oprettet en youtube-kanal, hvor jeg samler alle videoerne her…

Om forfatteren

Sognepræst, debattør og foredragsholder

2 Kommentarer

 • Jan Egon Dragsford
  8. marts 2017 at 20:44

  Det er virkelig svært det med stilhed har prøvet så mange gange at slukke for alt der larmer det er ikke lykkedes endnu.

  Svar
 • Christian Roar Pedersen
  8. marts 2017 at 21:59

  Kære Jan,

  det er svært, men øvelse gør mester. Du kan evt. starte med tre minutter og så trappe op indtil du kan sidde 10 minutter. Hvis det er en hjælp, kan du sætte noget musik på. Men det skal være noget instrumentalt, som er stille og roligt. Selv kan jeg vældig godt lide Arvo Pärts musik til eftertanke.

  Held og lykke med det!

  Christian

  Svar

Skriv en kommentar