Menu
Min blog

Hvilke værdier skal vi have i Danmark?

Vi danskere er skrabelodskristne. Hvis vi kradser i overfladen dukker kristendommen frem. Men er det også sådan om 50 år?

Lad ikke solen gå ned over din vrede.

Den sætning lærte jeg af min mor, da jeg var barn. Den printede sig ind i sindet på mig. Jeg skulle ikke tage vreden med i seng og videre med til næste dag. Sørg nu for at blive gode venner i stedet.

Først lang senere, da jeg var bleven voksen, fandt jeg ud af, at der var tale om et citat fra Bibelen. Nærmere bestemt et citat af Paulus.

Hvis vi kigger efter i vores sind og vores danske samfund, vil vi kunne finde mange eksempler, hvor Bibelen og kristendommen har præget os. Det er ikke altid vi tænker over, hvor tingene kommer fra, men de er en del af os.

Tidligere biskop i Roskilde Stift, Jan Lindhardt, sagde at vi danskere er skrabelodskristne. Man skal ikke kradse meget i overfladen før kristendommen dukker frem.

Spørgsmålet er, hvordan det vil være om 50 år? Det bliver det mere og mere tydeligt, at kirkens rolle i Danmark er under pres. Lukkeloven er ophævet, så søndag ikke længere er fast hviledag. Kirke og skole blev skilt ad i 1975, og nu kæmpes der om konfirmandundervisningens placering i heldagsskolen. Store Bededag bliver måske afskaffet. Og listen er lang.

Den kirke som har præget os og samfundet, skal vi nu kæmpe for. Vi skal kæmpe for, at der stadig er kristne værdier som et grundlag for samfundet. Ellers så ender vi med et menneskesyn, hvor alle er forbrugere, hvis mål er at købe mest muligt. Vi ender med at blive bedømt efter om vi kan bidrage til økonomien. Og hvordan er det med sådanne egoistiske forbrugere, kan de lade være med at lade solen gå ned over deres vrede?

Om forfatteren

Sognepræst, debattør og foredragsholder

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar