Menu
Min blog

Jeg tæller mine øl

Hvad gør du for ikke at dø tidligt, som mange mænd gør? Spørgsmålet fik jeg, da jeg deltog i TV2/Nords Mandagspanel.

Hvad svarer man på sådan et spørgsmål? Vi mænd skal motionere, vi skal spise sundere. Vi ved det godt. Men jeg svarede nu:

“Jeg tæller, hvor mange øl jeg drikker.”

Det gør jeg. Eller prøver ihvertfald på det. Gennem mit arbejde, gennem venner og omgangkreds ved jeg, at et stort alkoholforbrug er et kæmpe problem. Og det er mere udbredt, end vi måske lige tænker over. Alkoholisme rammer alle fra direktøren til bumsen på bænken. Alle kender en, der er ramt.

Det er ikke kun mangel på salat, der gør, at vi mænd dør tidligere. Alkohol spiller også en rolle. Men mere vigtigt er det måske, at et stort alkoholforbrug har nogle uoverskuelige konsekvenser for både misbrugeren og familien. Der ligger mange personlige tragedier og venter for enden af et alkoholmisbrug.

Det er ingen, der sætter sig ned og beslutter, at de skal blive alkoholikere. Det kommer snigende, og pludselig har man krydset en usynlig grænse. Efter man er kommet ud over den grænse, er det svært at komme tilbage igen.

Grunden til at man begynder at drikke kan være mange. Stress, sorg eller simpelthen nedarvede mønstre i familien. Uanset udgangspunktet bliver selve alkoholforbruget et problem i sig selv, og det fører flere problemer med sig.

Som med alle problemer skal vi blive bedre til at sætte ord på. Vi skal turde tale om alkoholforbrug med hinanden, og med os selv.

Det glæder om ikke at komme ind på en glidebane. Det glæder om ikke at få dårlige vaner. Derfor tæller jeg mine øl.

Se hele Mandagspanelet fra TV2/Nord her:

Om forfatteren

Sognepræst, debattør og foredragsholder

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar