Menu
Min blog

Klædt af til fasten

Som forberedelse til fasten anbefales at se programmet “Klædt af” på DR3

Prøv at forestille dig, at flyttemænd kommer og henter alle dine ting og placerer dem i en container. Også dit tøj. Selv det du har på. De efterlader dig helt nøgen i dit hjem. Hver dag må du hente én ting fra containeren.

Hvad vil du hente først? En trøje? Din seng? Dit tv? Ja, man skal tænke sig om. Øvelsen vil nok skærpe din sans for, hvor meget ting betyder for dig. Du vil også få en fornemmelse af, hvor afhængig du er af noget ydre her i livet.

Var dette en øvelse for dig i den kommende fastetid? Hvis ikke du har mod på at rende nøgen rundt i lejligheden eller huset, så kan du se udsendelsen “Klædt af” på DR3 eller på dr.dk. Det jeg netop har skitseret, er nemlig konceptet i den udsendelse, hvor fire unge medvirker.

Vi befinder os nu i forfasten, og snart begynder selve fasten. Askeonsdag starter den og varer frem til påske. I den katolske kirke brænder man de palmegrene, der blev brugt i kirken sidste år til palmesøndag. Asken bruger man til at tegne et kors i panden. Deraf navnet askeonsdag. En gudstjeneste hvor man bliver mindet om sin egen dødelighed. Vi er jo afhængige af kroppen. Den skal vi af med igen. I DR-udsendelsen tager de dog ikke kroppen fra folk. Du behøver heller ikke aflægge din i fastetiden. Men lidt selvbesindelse på livets rammer skader ikke. Den kan du få ved at faste fra mad. Måske kød eller mælk. Så bliver du bevidst om, at kroppen er afhængig af noget udefra.

Det er vort vilkår som mennesker, at vi er afhængige af noget udenfor os selv: Mad, andre mennesker og Gud. Alt for ofte tror vi dog, at vi kan klare det hele selv. Vi søger kontrol. Måske ved at binde os til det materielle. Ved at købe nyt. Så styrer vi livet. Kan vi bilde os selv ind.

Måske er vi i stedet blevet slaver af vanen. Den var det værd at udfordre i fastetiden. Og så give Gud lidt tid. Måske han har et andet bud på livets indhold end alt det, vi stopper ind i vores hjem.

Christian Roar Pedersen

About Author

Sognepræst og mediekonsulent

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.