Menu
Min blog

Refleksion til skærtorsdag: Gud går med os ind i mørket

Refleksion til skærtorsdag i Hals Kirke i forbindelse med en musikgudstjeneste 2016.

Påske. Ordet kommer af det hebraiske ord pesach og betyder forbigang.

Israelitterne fejrede påske for at mindes udvandringen fra Egypten.

Dødsenglen blev sendt afsted, men jøderne reddede sig ved at spise lam med usyret brød og bitre urter til. Lammeblodet blev smurt på dørstolperne, og døden passerede. De førstefødte blev ikke slået ihjel.

Forbigang. Overgang. Der er tidspunkter i vores liv, hvor vi står over for noget, som vi gerne vil have passerer os. Ind i mellem bliver vi reddet. Fra fare. Fra døden. Som israelitterne. Døden går forbi os.

Jesus beder i Gethsemane Have i nat om at denne bitre kalk må gå ham forbi. Dog ikke som jeg vil, men som du vil. Døden passerer ham ikke. Der kommer en langfredag i morgen.

Tidligere har Johannes kaldt Jesus for Guds lam. I morgen skal han slagtes.

Men i aften spiser Jesus med disciplene. Også Judas spiser han sammen med. Måltidsfællesskabet omfatter også forræderen. Og os. Også vi spiser i dag med Jesus. Han sidder for enden af bordet og byder os velkomne.

Dette er mit legeme. Dette er mit blod. Er det lam vi spiser? Guds lam som bar alverdens synder.

Vi spiser Kristus. Vi bliver sammenspiste med ham. Han giver os næring. Næring til livet med alle dets farer.

Ind i mellem driver faren ikke over. Vi ønsker at dette skal gå forbi os. Men det gør det ikke. Vi må tage afsked. Afsked med et elsket menneske. Dødsenglen går ikke forbi.

Er det noget vi har gjort? Er det derfor dette sker for os? Er det en straf?

Kristus går hen og tager et vandfad, og han bøjer sig ned. Han begynder at vaske vores fødder. Det er jo ellers en tjeners job, men nu gør Herren det. Vi bliver rene. Helt ind i sjælen. Og glade.

Gud vil os – trods vores fejl og mangler. Han bøjer sig ned. Bliver menneske. Vasker vore fødder. Og han spiser sammen med os.

Gud spiser sammen med os inden vi skal gå ind i mørket. Vi vil gerne at dette går forbi os, men det gør det ikke. Ikke altid. Gud har fællesskab med os, inden vi går ind i mørket.

Også Jesus går ind i mørket. Den bitre kalk drikker han. Alene, forrådt og forladt. Lidelsen. Korset. Døden.

Vi er ikke alene. I mørket. Gud er med os. Gud selv er gået ind i mørket for os. Kristus er gået vejen før os. Og han har lovet at være med os alle dage. Måltidsfællesskabet varer ved.

Forbigang. Et lysglimt. Påskemorgen.

Liv. Håb. Måske alligevel en forbigang. Dødsenglen bliver snydt igen. For Kristus går med os, og viser os vej ud af mørket.

Amen.

 

Om forfatteren

Sognepræst, debattør og foredragsholder

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar