Den største nydelse får man ved at vente. Foto: Colourbox

Udsat nydelse

Jeg hører til den type personer, der altid spiser hele posen med slik. Det med at spise lidt og gemme resten til næste dag er ikke mig. Når posen er åbnet, skal indholdet fortæres med det samme.

Kan du lade slikskålen stå på sofabordet i flere dage og bare tage et enkelt stykke hver dag?

Nydelse. Det tales der meget om. Det optager os. Vi vil gerne have nydelse. Både hvad angår mad, krop og sind. Men hvordan opnår man den største nydelse? Ved bare at æde løs, når maden er inden for rækkevidde eller ved at anrette den til små lækre gourmetportioner, som kun spises ved særlige lejligheder?

Måske især vi mænd kunne have brug for at lære at blive i forventningen. Vi skal ikke toppe for tidligt.

Jussi Adler-Olsen sagde i et interview i forbindelse med sin bog “Den grænseløse”, at rige mennesker ofte er melankolske, fordi de har fået alt det, som de har drømt om. Der er ikke flere forventninger tilbage. Forfatteren ved hvad han taler om, han har solgt millioner bøger og er blevet rig. Det gælder om at sætte sig nye mål. Der skal forventning til. Ventetiden har værdi i sig selv.

Nydelse før jul?

Nu er det snart jul. Vi er i adventstiden. Det er kortform for Adventus Domini. Herrens komme. Jesus kommer til jul. Men det er ikke jul endnu. Jan Lindhardt, der var biskop i Roskilde, sagde at vi danskere holder jul på forhånd. Vi æder og drikker os en pukkel til hele december, og når vi endelig kommer til jul kan vi ikke mere. Men det var jo egentligt først der, at festen skulle til at begynde.

Vi skal have lavtid før vi kan fejre højtid. Vi skal spise rugbrød og grød, før vi kaster os over andesteg, medister og grønlangkål. Vi skal gå i joggingtøj før vi tager det fine tøj på, sætter håret og gør os lækker over for konen eller kæresten. Ellers snyder vi os selv for selve festen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.