Menu
Min blog / Sorg og savn

Fem tips: Sådan taler du med et menneske i sorg

Sorg: Din bedste veninde har mistet sin mand. Nu står hun alene med to små børn. Hvad skal du sige til hende, og hvordan griber du det hele an?

Du føler dig magtesløs, utilstrækkelig og er bange for at gøre ondt værre. Måske har du mest af alt lyst til at gå over på modsatte fortov, når du møder hende.

Her er fem tips til at tale med og møde en ven eller veninde, der har mistet.

Tip 1: Spørg ind

Vær ikke bange for at spørge, hvordan din veninde har det. Det kan være, du er bange for at gøre hende ked af det, men når man har mistet, ER man jo ked af det. Det er helt naturligt. Af samme grund skal du ikke være bange for, at hun græder. Det har ikke noget med dig eller dine spørgsmål at gøre. Tårerne kommer, fordi hun savner et elsket menneske.

Du kan også vende det rundt: Hvordan ville du selv have det, hvis ingen sagde noget, når du har mistet et nært familiemedlem?

En af grundene til at du skal spørge er, at du ved ikke, hvordan din ven har det. Du kan gætte, men før du spørger ind, ved du det ikke.

Hvad kan du spørge om? Hvis det er en, der er død for nylig, kan du spørge ind til omstændighederne: Hvordan skete det, var I der osv. Du kan spørge, hvordan hun har det, hvordan du kan hjælpe, eller hvad hun tænker. Hvis der er gået længere tid, kan du kan også spørge til, hvordan afdøde var, hvad de lavede sammen, eller hvad hun savner mest ved ham lige nu. På den måde hjælper du med at mindes den afdøde.

Vi mænd tænker ofte i løsninger, men der findes ingen løsning på sorgen. Sorg er et livsvilkår, som vi skal bære. Derfor kan det være svært for os at blive konfronteret med sorg. For hvad skal vi gøre og sige? Her er det vigtigt at indse, at du ikke kan få sorgen til at gå væk ved at sige eller gøre det rigtige. Det gælder i stedet om at lytte og være til stede. Den må godt være der, sorgen, for den er udtryk for kærlighed.

Der er ikke noget rigtigt tidspunkt at spørge, så bare kast dig ud i det.

Tip 2: Hjælp med noget praktisk

Når man mister, bliver ens verden vendt på hovedet. En af de relationer, som er med til at bestemme, hvem man er som menneske, er nu revet væk. Og hvem er jeg så? Nu hvor jeg fx ikke er min mands kone længere. Ofte går man i chok ved et dødsfald.

Derfor er det en rigtig god ide, hvis du prøver at hjælpe din veninde med noget praktisk. Det kan fx være at hente børnene, købe ind, lave mad eller slå græsset. Ved at overtage nogle praktiske opgaver viser du, at du er der for hende, og du skaber lidt orden i det kaos, der er.

Tip 3: Hold minderne i live og husk mærkedagene

Sorgen bærer man med sig hele livet. Den er udtryk for kærlighed, og selvfølgelig holder vi ikke op med at elske vores kære bare fordi, de er døde. Derfor skal du hjælpe din veninde med at holde minderne i live. Tal om den afdøde, som en naturlig del af livet. Han skal nævnes på lige fod med dem, der er i live. Måske har du selv kendt afdøde og kan dele gode minder. Det kan også være, der er nogle svære ting, som skal vendes. Vores liv med hinanden er ikke altid en dans på roser. Man kan godt indlede en samtale med “Men han kunne godt nok også være irriterende…”

Husk mærkedagene. På den måde viser du omsorg og interesse. Skriv dødsdagen i din kalender og husk at sætte blomster på graven den dag. Skriv eller ring, når der er fødselsdag, bryllupsdag eller andre mærkedage. Måske I skal fejre dagen med en middag.

Tip 4: Vær dig selv

Husk at have dig selv med i det hele. Du hverken kan eller skal være en anden for at kunne være der for din veninde. Der kræves ingen eksamen i psykologi eller lignende. Det vigtigste er at være til stede og vise omsorg, som den person man er. Fortæl hvordan det hele påvirker dig, fortæl når du ikke ved, hvad du skal sige eller gøre.

Tip 5: Lav noget sammen

Alle sørger forskelligt. Nogle vil gerne tale om savnet, andre lukker mere i. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Du fornemmer hurtigt, når du spørger ind, om det er nu, I skal snakke. Ind imellem tager det tid at kunne lukke op for det svære.

Det er godt midt i alle ordene at lave noget sammen. Gå en tur, spil fodbold eller tag til koncert. Ikke for at glemme sorgen, men for at komme lidt ud og se noget andet. Hvis din veninde lukker sig om sig selv og isolerer sig, kan det være en stor hjælp, at du tager initiativ til fælles oplevelser. Man kan godt være glad og grine, selvom man sørger, og der skal være plads til nye indtryk.

Jeg håber, du kan bruge disse tips, og husk at du altid er velkommen til at gribe fat i en præst, hvis du har brug for flere råd eller selv sidder med en sorg – ny som gammel – du har brug for at tale om.

Du er også velkommen til at kontakte mig…

Om forfatteren

Sognepræst, debattør og foredragsholder

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar