Menu
Min blog

Gift ved første blik: Den eneste ene eksisterer ikke

DR sætter ægteskab og kærlighed til debat med programmet “Gift ved første blik”. Når nu vi danskere ikke selv kan finde den eneste ene, hvorfor så ikke få eksperter til det. Det arrangerede ægteskab som reality-tv

Hvad er det vi søger, når vi søger den eneste ene? Drømmen om den eneste ene, der skal gøre os lykkelig, og som vi går gennem livet med svævende på en rosenrød sky, er netop blot det: En drøm.

Vi bliver nødt til at aflive myten og tage et opgør med den romantiske kærlighed. Virkeligheden er nemlig ikke askepot og prinsen. Og hvad lavede de egentligt også fra eventyret slutter og resten af deres liv – der hvor de lever lykkeligt til deres dages ende?

Hvis vi måler os op mod eventyret, bliver vi hurtigt skuffede. Hvis ugebladenes forestilling om det perfekte ægteskab med hyppig sex, ingen skænderier og altid varme følelser, er udgangspunktet, så bliver vi desillusionerede.

Den eneste ene. Det ville være besynderligt, hvis det var vores lod i livet, at der kun er én person, der er bestemt for os. En som vi skal gøre alt for at finde. Man kunne ellers godt få det indtryk, når man ser på, hvordan vi lever. Vi venter med at blive gift til vi er helt sikre. Ofte efter års samliv og adskillige børn. Men hvad er det vi søger? Sikkerhed for at han eller hun nu også er den eneste ene?

Sandheden om ægteskab er, at det er konflikter, kompromisser og kærlighed. Fra gammel tid har ægteskabet været en praktisk ramme om familielivet. Måske vi skal have et mere nøgternt syn på, hvad ægteskabet er?

I kirkens vielsesritual giver bruden og brudgommen hinanden håndslag på, at de har indgået en aftale. En aftale om at holde sammen i medgang og modgang. Det skal forstås på samme måde, som når man køber en hest på Hjallerup Marked. Så kan man ikke bagefter komme og ville gøre handlen om. Heller ikke hvis hesten (eller konen) bliver kæmpetyk få år efter. Vi skal i ægteskabet blive bedre til, at holde hinanden fast på aftalen og ikke kun på den flygtige romantiske kærlighed.

Den eneste ene eksisterer ikke. Men man kan blive lykkelig med én. Med Guds velsignelse, hårdt slid og selvopofrende kærlighed.

Om forfatteren

Sognepræst, debattør og foredragsholder

1 kommentar

Skriv en kommentar