Menu
Min blog

Godt nytår: Tak for 2017!

Endnu et år er gået, og eftertanken melder sig. Tiden der går. Status. Håb, forventninger og bekymringer for fremtiden.

2017 har budt på mange givende samtaler. Det er i vores møde med andre, at vi bliver til dem, vi er. Som præst møder jeg mennesker i deres dybeste sorg og i deres gladeste øjeblikke. Det er et privilegium at få lov til. Det er også et privilegium at gå et stykke vej sammen med andre gennem de sjælesørgeriske samtaler. At drage omsorg for et andet menneskes og følge dem på et stykke af deres livsrejse er meget stort. Det er virkelig et meget givende arbejde at være præst, og jeg er dybt taknemmelig for alt, hvad jeg har fået givet.

Jeg tager alle jer jeg har mødt med mig videre i 2018 og ser frem til flere gode samtaler.

Online faste

Forud for påske lancerede jeg en række videoer for at sætte fokus på den kristne faste. Formålet var at gøre opmærksom på, at kristendom også er noget, vi gør. Videoerne blev godt modtaget både på sociale medier og i pressen. Jeg tænker der skal være fokus på fasten også i 2018.

Sprogbrug og voldtægt

Jeg deltager jævnligt i den offentlige debat. Den debat jeg er mest stolt af i 2017, er afstedkommet af et læserbrev, som jeg skrev til Jyllands-Posten om, hvordan medierne mistænkeliggør voldtægtsofre. En voldtægt har kun “angiveligt” fundet sted, mens et røveri af fx en mobiltelefon ikke mødes med samme forbehold. Læserbrevet bar frugt: Mennesker og Medier på DR tog emnet op, hvor TV2/Nord lovede ikke at bruge “angiveligt” om voldtægter mere. Kristeligt Dagblad interviewede mig, og jeg deltog i et mandepanel i Go’morgen Danmark på TV2. Det er rart at kunne bidrage til en debat, som jeg synes er så vigtigt, vi alle tager.

Jeg har ikke deltaget så aktivt omkring #MeToo, men lur mig om ikke der kommer et debatindlæg i starten af 2018 om Metoo, samtykke og den måde vi som mænd og kvinder omgås hinanden på.

Igennem en årrække har jeg skrevet til Kristeligt Dagblads portal kristendom.dk. Her blev et indlæg om Blå Mandag det sjette mest læste debatindlæg i 2017. Skolerne vil afskaffe Blå Mandag, men der er en pointe i, at det ikke er alt i vores samfund, der skal kunne betale sig.

Pilgrimsvandring og aftenmeditation

Hvor skal vi hen du? I maj måned gik turen fra Hals til Hou langs vandet en flot solskinsdag, da jeg sammen med min kone Helle og den garvede pilgrim Hans Peter Olsen arrangerede pilgrimvandring mellem mine to kirker. Man taler sammen på en anden måde, når man går. Og der er tid til at finde ind til, hvad der rører sig i ens liv.

Tid til eftertanke og bøn er der også, når jeg holder aftenmeditation i Hals Kirke. Der er en trofast og voksende skare, der kommer for at være stille sammen en stund i vores flotte kirke. Disse stille stunder betyder meget for mig. Ind i mellem er det hektisk lige op til, jeg har travlt og er ikke rigtig i humør til aftenmeditationen. Men der sker noget, når først man er der. Roen indfinder sig selv om tanker kører løs i starten. Og hvad har vi egentlig også så travlt med?

Nibe Festival

For niende gang havde jeg fornøjelsen at være med til at arrangere folkekirkens telt på Nibe Festival. Det er en fornøjelse at skabe rammerne og ikke mindst at medvirke som præst. Jeg havde to nattevagter fra kl 24-06. Det er virkelig sjovt og givende at være præst på en festival i dette tidsrum. Det blev til flere gode samtaler. For når man har fået en øl indenbords og er langt hjemmefra kan melankolien og problemerne godt komme op til overfladen.

Sjælesorg på Nettet

Første februar startede folkekirken et nyt online tilbud med sjælesorg på hjemmesiden sjælesorg.nu. Jeg er så priviligeret at sidde med i projektgruppen omkring Sjælesorg på Nettet. Det har været spændende at se, hvor positivt initiativet er blevet modtaget. 3.700 samtaler er gennemført i år, og medieomtalen har været overvældende. Lige fra syv minutter i Aftenshowet på DR til lanceringen til løbende omtale af projektet. Der har også været kampagne for de 18-25 årige for at gøre opmærksom på tilbuddet. Det resulterede i en video med bandet L.I.G.A., der genindspillede det gamle sebastiannummer “Du er ikke alene”. Youtuberen Louise har lavet en video om sjælesorg på hendes kanal LouTuben.

Bjerge sommer og vinter

Året har budt på flere rejser. I marts var jeg sammen med min kone Helle på skiferie i Norge, og i sommers indtog vi bjergene uden sne i Schweiz og Østrig.

Studietur til Libanon

I november var jeg med til at arrangere en studietur til Libanon. Formålet var at møde de kristne i Mellemøsten og høre om deres forhold. Det var meget rørende at møde præster fra det krigshærgede Syrien, der var kørt ind kun for at mødes med os. De arbejder ikke under lette forhold, men der er håb og vækst midt i ruinerne. I Libanon har man over en million flygtninge. Det sætter sit præg på et land med fire millioner indbyggere. Kirkerne gør et stort arbejde for de mange gæster. Specielt gjorde besøget på en kristen skole for flygtninge indtryk. Her gik både muslimer og kristne. Bl.a. Hassan der kunne fortælle os om den nat, da hans forældre blev ført væk fra deres hjem. Han har ikke set dem siden og lever nu sammen med en onkel i Libanon.

2018

Kun Gud ved, hvad det nye år bringer. Vi kommer med vores forhåbninger og bekymringer ind i det nye år. Og vi planlægger at gøre nye ting. Der er tale om en ny begyndelse.

Jeg ser frem til flere samtaler i 2018 og mødet med nye mennesker. I er altid velkomne, og jeg har kaffe på kanden.

I 2018 skal jeg blogge på TV2/Nord. Jeg glæder mig til at kunne bidrage til debatten, og dele refleksioner, erfaringer og skæve vinkler til en større læserskare.

Næste år byder også på generalforsamling i Konferencen af Europæiske Kirker. Jeg har sparet jer for alle mine økumeniske møder i 2017, men dette kommer I til at høre mere om næste år.

Jeg har ikke nået alt det, som jeg ville i 2017. Bl.a. har jeg ikke fået sendt nok nyhedsbreve ud. Men frekvensen med to indlæg per måned på denne blog, vil jeg søge at holde i 2018 også.

I 2018 ser jeg også frem til at holde foredrag både om hvordan man tilgiver det utilgivelige og om skyld og skam.

Nytårsbøn

Lad os starte det nye år med en bøn. Jeg har skrevet en nytårsbøn med udgangspunkt i fællesskabet og det faktum at vi bliver til i relationer, også i forholdet til Gud.

Læs bønnen her…

I ønskes alle et glædeligt og velsignet nytår!

Om forfatteren

Sognepræst, debattør og foredragsholder

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar